divendres, 25 de gener del 2008

Hermes

En la mitologia grega Hermes era el misatger dels déus. Fill de Zeus i de Maia, la més petita de playedes.Va nèixer el quart dia del mes, aquet s'ha quedat com el seu dia.
El seu neixement va ser normal però ja donava mostres de ser especial, ja que, va conseguir desfer-se de unes tires de llansols en què es cobrien els recents nascuts i escapar de Tesalia.

La llegenda diu que Apolo quan estaba distret am el fill de Magnes, Himeneo, es va desconsentrar de la seva feina de pastor, Hermes li va robar el remat d'ovelles. Desprès va lligar una branca a la cua de cada un dels animals, perquè no dexesin rastre, i se'ls va enportar atrevessatn Grècia fins a una caverna de Pilos.
A Pilos va sacrificar dos animals i els va dividir en dotze parts, una per cada deesa.
Tot seguit Hermes va amagar el ramat d'ovelles i va fugir.
Va anar a Cileno, una vegada allà, a l'entrada es va trobar una tortuga que va vuidar i vas tensar a la closca uns intestins que feia servir de cordes dels toros que havia sacrificat, i d'aquesta manera va fer la primera lira.
Hermes només es protagonista en mites de la seva infantesa, en el resta de mites Hermes intervé com a figura secundaria, normalment protegeix els herois. En la Gigantomaquia, va cobert amb el casc d'Hades que converteix invisible qui el porta, gràcies a aixó pot vencer al gegant Hipólito. En la lluita contra els déus contra els Alóads, salva a Ares. També Hermes salva a Zeus quan lluitaba contra Tifò.
La seva intervencio en moltes aventures demostra la seva habilitat.
Zeus el nomenà el seu herald i el misatger dels déus. Se l'invoca com a protector dels pastors, músics, comerciants i viatgers i així com a conductor de les ànimes dels morts a l'Hades, i rebia el nom de Psicopompo.
Se'l representa sobre una pilastrà com un jove nu- sovint am els elements fàl·lics- o calçat am unes sandalies o botes alades, un barret punxegut(el petàs"petasos") i el caduceu a la mà(una barra de or). També apareix portan un xai a les espatlles, o am el petit Díonis al braç, també sol porta una lira o siringa, un instrument que es va inventar. Arreu rebia culta.
A la mitologia romana se l'identifica amb el déu mercuri.
Hermes es casa amb Quione i te un fill que es diu Autólic

3 comentaris:

Lluís ha dit...

Eduard,
bé en general. Has de vigilar una mica més l'ortografia.
Hagués quedat millor una foto més petita a dalt, y una altra cap al final.

aina ha dit...

si aixo
que diu en Lluís te raó
vigila l'ortografia
peró en general esta bé!!
segueix així

bon cao de setmana***

Xavi ha dit...

Hola Toralet!
El teu relat està molt ben fet.
Llàstima de l'ortogràfia... Però vaja, es pot millorar.
També podries haver posat una foto més petita a dalt, i una altra cap al final.

Bé, segueix treballant així!